JELSTER BIER

Wie is dat dan en wat kun je er dan?

JelsterBier_lekker-voor-je-doppies

Jouw Rotterdamse Craft bier brouwerij

Jelster is jouw Rotterdamse Craft bier brouwerij. In onze eigen kleinschalige brouwerij in Rotterdam maken we unieke batches bier. Dit is onze proeftuin waar we nieuwe dingen uitproberen en onze recepten verder perfectioneren. Daarnaast brouwen we grote batches in de ketels van bevriende grotere brouwerijen. Op dit moment brouwen we bij Kaapse Brouwers in Rotterdam, SpierBier in Mijdrecht en Rock City Brewing in Amersfoort. Daar hebben we de gelegenheid om 1.000 of 2.000 liter te brouwen. Wel zo prettig want daarmee kunnen we ook horeca en slijterijen voorzien van Jelster bier.

Jelster-een jaar lang groeipijn Gers Magazine

een beetje geschiedenis

Na jaren lang veldonderzoek in menig café en jaren lang hobby brouwen is Jelster in januari 2020 gestart als commerciële brouwerij. Je kunt inmiddels gerust spreken van een uit de klauwen gegierde hobby. Aan de roerstok staat Jelle (aka Jelster). Hij is de geestelijk vader en verantwoordelijk voor de recepten, het brouwproces en het dagelijkse reilen en zeilen van de brouwerij. Kijk ‘m staan dan, relaxt roerend door een verse pan wort. Die gozer is hiervoor gemaakt! Omringd door die typische geur van mout en hop. De geur van vers bier in de maak. Daar wordt Jelster blij van! Maar hij doet het niet alleen. No-siree-bobbel! Hij krijgt hulp van een batterijtje goeie vrienden. Goud waard, want zonder hen was dit geintje nooit van de grond gekomen. Dus bij deze bedankt jongens en meisjes. You know who you are!

Maar goed, ik heb een scheur in mijn rug van al dat gelul. Heb jij ook dorst en wil je ons bier bestellen? Klik dan door naar onze webshop en bestel. Dan staan er voor je het weet wat verse Jelsters in je koelkast.

Proost!

Jelster-Bier-experimenten-rookbier--nachtburgemeester

Brouw workshops

Bij Jelster kun je ook terecht voor brouwworkshops, bierfestivals en bierproeverijen. We zijn van alle markten thuis.

Lees meer >>

Jelster-Bier-op-maat-astra-poelica_v2

Bier op maat

Wil jij je eigen gelegenheidsbier? Dat kan!  Bijvoorbeeld een bier naar eigen recept of met je eigen etiket

Lees meer >>

JelsterBier_recepten

recepten

Jelster Bier leent zich verrassend goed om mee te koken. En dan bedoelen we niet alleen als kookbiertje.

Lees meer >>

experimenteren met smaken

Nieuwe bieren worden eerst op kleine schaal ontwikkeld. Experimenteren met nieuwe stijlen, aparte ingrediënten of een niet alledaagse brouwtechniek is het allerleukste.  Na feedback van ons -F1rst Blood- proefpanel wordt het bier verder ontwikkeld en de lekkerste bieren krijgen een nummer en daarmee een plekkie in de core-range. En tja, sommige proefrecepten hebben onvoldoende potentie en verdwijnen in de prullenbak. In de zoektocht naar een gebalanceerd bier schiet je ook wel eens te ver door. Doseren kun je leren.

Jelster experimenteert met smaken
Jelster experimenteert met smaken

Decoctie op open vuur

In de gezamelijke zoektocht met CRAFT naar het bier dat Rembrandt in zijn glas had in 1635 is een Soet Ale gebrouwen.

Jelster gaf aan zijn versie van Rembrandt’s bier een eigen twist door de decoctie methode toe te passen. En net als in de Middeleeuwen hebben we daarbij open vuur gebruikt en is het beslag in een gietijzeren pan gekookt. Hierdoor carameliseert het bier en geef je het een vleugje rook mee.

In de Vanilling

Een goed gebalanceerde en fruitige Pastry Sour, dat was de bedoeling. Dus een zuur bier met ook een zoet ‘toetjes’ karakter. Ik gebruikte Philly Sour gist om een zuur bier te krijgen, dat was dik in orde. Om het toetjes effect te krijgen heb ik vanillesuiker aan het vat toegevoegd en dit onder druk uit laten vergisten. Bij het bottelen rook ik het al meteen, dikke bats vanille! Of zoals een biersommelier zou zeggen ‘de vanille zit er goed in’. Qua smaak of eigenlijk vooral in de geur, wordt het zuurtje ook ondergesneeuwd door de vanille. Hoe dan ook, te veel vanille. Volgende keer de helft minder, weten we dat ook weer.

Jelster bier experimenten
Jelster-Bier-experimenten-rookbier--nachtburgemeester

pop the smoke

Rookbier, je houdt er van of niet, er is niet echt een middenweg volgens mij. De kunst is om precies de goede hoeveelheid rook aan je bier toe te voegen. In het geval van mijn rookporter genaamd Nachtburgemeester is rookmout gebruikt. Deze mout is al gerookt in de mouterij. De grote vraag was hoeveel rookmout gooi je in de moutmix. Na een aantal proefversies van Nachtburgemeester kwam ik uit op 10% rookmout. Dat geeft een subtiele maar toch goed aanwezige rooksmaak. Houwen zo!

Yellow_Jelster_in-de-hand
Jelle Peddemors-eigenaar Jelster bier

Jelster is jouw One-stop-shop voor bier, proeverijen, workshops en cadeaupakketten.

Dus schroom niet en kijk lekker rond. Ik hoor het graag als je nog vragen hebt of als ik je ergens mee kan helpen. 

 

– Jelle Peddemors

Experimentip

Heb jij een goeie tip voor een bierexperiment? Laat het me weten!