BBQ kip met Dr. Philly
Kip is populair omdat het eenvoudig te bereiden is en het is overal verkrijgbaar. Kippendijen zijn een van de meer populaire delen, omdat er veel proteïnen in zitten en maar weinig vet. Voor wie daar op let, is dit gerecht een prima keuze. En anders ook, want lekker!
Met dit recept maak je heerlijke stukken kip, samen met een huisgemaakte barbecuesaus die meegeroosterd wordt op de barbecue. Lekker barbeknoeien met Dr. Philly: een feest van kip, een ideaal gerecht om om met familie en vrienden van te genieten. Uitvoerig getest door het Jelster Proefpanel tijdens de meest recente F1rst Blood dag. Als alternatief kun je ook een ander sour bier pakken, bijvoorbeeld Abrikoosnaampje.
hoe klaar te maken
de voorbereidingen
Begin dit eenvoudige gerecht door de kippendijen te wassen en droog te deppen met keukenpapier. Marineer deze vervolgens met de helft van alle andere ingrediënten – behalve de uien, asperges en krulpeterselie, houd deze apart. Bewaar de gemarineerde kip afgesloten in de koelkast, bij voorkeur gedurende 24 uur. Gebruik bijvoorbeeld een bakje met een deksel, of nog beter: een afsluitbaar diepvrieszakje van 1,5 liter.
Daarna
Haal de gemarineerde kip uit de koelkast en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de barbecue voor op 175 tot 185 graden. Plaats de kip op het rooster, op afstand van de hete houtskool, niet direct erboven. Sluit de deksel van de barbecue. Laat de kip garen gedurende 1 uur en 15 minuten en draai deze af en toe om.
Terwijl de kip op de barbecue ligt kun je saus maken, maar het kan ook een dag van tevoren. Laat de resterende 2 el. zonnebloemolie in een koekenpan op laag vuur warm worden en voeg daarna de gesnipperde uien toe. Voeg indien nodig een beetje extra zonnebloemolie toe. Geregeld roeren. Wanneer de uien lichtbruin zijn, voeg je de andere helft van alle resterende ingrediënten toe – behalve de asperges en krulpeterselie. Laat dit gedurende 15 tot 20 minuten zachtjes koken op laag vuur, onder geregeld roeren, totdat de saus ingedikt is.
Grill de asperges in 3 minuten beetgaar in een hete grillpan, of op de barbecue vlak boven de hete houtskool. Draai ze halverwege 1 keer om.
Serveer de kip met de saus er overheen en garneer met de gegrilde asperges en de krulpeterselie.
Pop de overige flessies bier open en deel ze uit. Afhankelijk van je gezelschap kun je er glazen bij serveren. Maar zelf drinken we meestal uit de fles of het blikkie.
Lekker voor je!
Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 pond kippendijen
• 5 flesjes dr. Philly bier of blikjes Abrikoosnaampje (1 door het gerecht, 4 bij de maaltijd)
• 4 el. zonnebloemolie
• 3 el. tomatenketchup
• 2 el. mosterd
• 5 el. zoute sojasaus
• 4 el. Worcestershiresaus
• 2 el. knoflookpoeder
• 2 el. gemalen zwarte peper
• 1 tl. zout
• sap van 1 citroen
en
• 2 gesnipperde uien
• groene asperges
• krulpeterselie