stoofvlees met de nachtburgemeester
Geloof het of niet: stoofvlees is makkelijk om te maken. Deze versie, gemaakt met Jelster bier, is niet anders. Het stoofvlees is hartig, rijk en onweerstaanbaar.
Stoofvlees heeft tijd nodig, je kunt het niet opjagen. Voor dit recept heb je iets meer dan twee uur nodig. Maar dat betekent niet dat je twee uur lang met je neus boven het fornuis staat. Het goede nieuws is dat je maar een half uur echt bezig bent.
STOOFVLEES MET DE NACHTBURGEMEESTER
Geloof het of niet: stoofvlees is makkelijk om te maken. Deze versie, gemaakt met Jelster bier, is niet anders. Het stoofvlees is hartig, rijk en onweerstaanbaar.
Stoofvlees heeft tijd nodig, je kunt het niet opjagen. Voor dit recept heb je iets meer dan twee uur nodig. Maar dat betekent niet dat je twee uur lang met je neus boven het fornuis staat. Het goede nieuws is dat je maar een half uur echt bezig bent.
hoe klaar te maken
de voorbereidingen
Verhit de oven voor op 150 graden Celsius (bij voorkeur boven+onderwarmte of anders hete lucht).
Wrijf zout en peper over het vlees en rol het vervolgens door de bloem, zodat een dunne laag alle zijden bedekt.
Verhit 4 van de 6 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan op middelhoog vuur, totdat het glinstert. Gebruik iets meer zonnebloemolie indien de braadpan vrij groot is. Doe het vlees erbij en verdeel het over de bodem van de braadpan. Roer het vlees gedurende 8 minuten af en toe door, totdat het vlees aan alle zijden bruin is.
Verlaag het vuur naar de middelste stand en voeg de tomatenpuree en knoflook toe. Roer veelvuldig gedurende 2 minuten. Roer 2 flessen Nachtburgemeesterbier, runderbouillon, Worcestershiresaus, sojasaus en thijm er doorheen. Doe het deksel op de braadpan en doe deze in de oven. Gedurende 1 uur in de oven laten staan, af en toe roeren.
Verhit de resterende 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan met het vuur op de middelste stand, terwijl het vlees in de oven staat. Voeg de uien, peen en bleekselderij toe. Doe er een beetje zout en peper over en roer regelmatig gedurende 10 minuten. Zet de pan opzij wanneer de groenten rondom bruin zijn.
Roer de pan met groenten en de aardappels door het vlees wanneer de braadpan 1 uur in de oven heeft gestaan. Doe het deksel scheef op de braadpan terug zodat deze een beetje open staat en laat het nog 3 kwartier tot 1 uur in de oven staan op 150 graden Celsius. Af en toe roeren. Als het vlees bovenop te droog wordt, voeg dan een beetje extra runderbouillon toe.
Haal de braadpan uit de oven en verwijder eventueel aanwezig bovenop drijvend vet. Serveer en garneer met de chilipepers. Haal de andere 4 flessen Nachtburgemeester uit de koelkast en serveer in een mooi glas bij de maaltijd.
Lekker voor je!
Ingrediënten voor 4 personen:
• 6 flessen nachtburgemeester (2 door het gerecht, 4 bij de maaltijd)
• 4 takjes verse thijm of 1 tl. gedroogde thijm
• 1 pond peen, geschild en grof gesneden (5 tot 6 penen)
• 4 middelgrote stengels bleekselderij, grof gesneden
• 8 ons kleine vastkokende aardappeltjes (ongeveer 20 stuks)
• 2 middelgrote uien, grof gesneden
• 5 geperste tenen knoflook
• 1 rode, gele en groene chilipeper, ovaal (zeer schuin) gesneden
• 1 kilo stoofvlees (sukade), gesneden in stukken van 2,5 cm.
• 6 el. zonnebloemolie, of zoveel meer als nodig
• 1/4 kopje bloem
• 2 el. Tomatenpuree
• 4 kopjes runderbouillon, of zoveel meer als nodig
• 3 el. Worcestershiresaus
• 3 el. zoute sojasaus
• Zout
• Versgemalen peper