Let one rib

Vlees grillen met wijn is niet nieuw of ongebruikelijk. Maar vlees grillen met bier? Ah, met Jelster bier! Je moet deze gemarineerde varkensspareribs proberen om te snappen waarom we zo enthousiast zijn!

De spareribs worden gebruind in olie en dan gesmoord in bier. Het kookvocht wordt ingedikt en over het vlees gegoten. Een heerlijk gerecht voor alle jaargetijden.

hoe klaar te maken

 

de voorbereidingen

Verwijder indien nodig, het vlies aan de holle zijde van de sparerib. Dit kan een tricky klusje zijn maar als je met de achterkant vaneen lepel of een ander bot voorwerp onder het vlies weet te komen en een beginnetje maakt dan kun je het er daarna zo af trekken. Gebruik een stuk keukenrol voor extra grip. Was daarna de spareribs en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de spareribs dwars doormidden. Marineer de spareribs met de eerste fles witwasser en alle andere ingrediënten – behalve de zonnebloemolie, fijngesneden uien, tomatenpuree en chilisaus, houd deze apart. Bewaar de gemarineerde spareribs afgesloten in de koelkast, bij voorkeur gedurende 24 uur. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld diepvrieszakjes van 3 liter.

Daarna

Haal de gemarineerde spareribs uit de koelkast en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de barbecue voor op 180 tot 185 graden.
Haal de spareribs uit de marinade en bewaar de marinade. Plaats de spareribs op het rooster, op afstand van de hete houtskool, niet direct erboven. Sluit de deksel van de barbecue. Laat de spareribs garen gedurende 1 uur en 15 minuten en draai deze af en toe om.

Pak een tweede Witwasser uit de koelkast, schenk hem in een mooi glas en parkeer jezelf in een comfortabele stoel. Neem een flinke teug, laat een boertje en besef je dat het leven aangenaam is. Geniet van dit rustmomentje want je mag zo weer aan de slag.

Laat de 4 el. zonnebloemolie in een koekenpan op laag vuur warm worden en voeg daarna de gesnipperde uien toe. Geregeld roeren. Wanneer de uien lichtbruin zijn, voeg dan de marinade toe. Laat dit gedurende 15 tot 20 minuten zachtjes koken op laag vuur, onder geregeld roeren, totdat de saus ingedikt is.
Serveer de spareribs met de saus er overheen. Garneer met bosui en gebakken uitjes.
Trek de overige witwassers uit je koelkast en gaaaaan.
Lekker voor je!

 

Ingrediënten 4 personen
  • 2 kilo varkensspareribs
  • 6 flesjes Witwasser (waarvan 4 voor bij de maaltijd).
  • 6 fijngesneden tenen knoflook
  • 180 ml. bruine suiker
  • 250 ml. 7-up
  • 4 tl. Dijon mosterd
  • 4 tl. Worcestershiresaus
  • 6 el. zoute sojasaus
  • 1 tl. cayennepeper
  • 2 tl. zout
  • 4 tl. zwarte peper

en

  • 4 el. zonnebloemolie
  • 2 fijngesneden uien
  • 250 ml. tomatenpuree
  • 250 ml. zoete chilisaus

En om te garneren:

  • 2 gesneden bosuitjes
  • Gebakken uitjes (kant en klaar)